Saturday 18 February 2012

SUJI CRANBERY

 

Bahan-bahan ( utk 4~5 org makan )

  • 1 c suji/semolina*
  • 3/4 c gula pasir*
  • 1/2 c susu pekat*
  • 4~5 c cawan air*
  • 1 ts esen vanilla*
  • 1/2 ts pewarna merah*
  • 1~2 tbsp minyak sapi
  • 2/3 c dried cranbery

Cara-cara

  1. Goreng cranbery & minyak sapi selama 5 minit atau sehingga cranbery lembut, ketepikan.
  2. Satukan bahan bertanda * kedalam periuk, masak sehingga berkilat, guna api perlahan karang hangus lak, klau terlalu pekat tambah sedikit air.
  3. Masukkan 1 kedalam 2, kacau sebati.. Masukkan kedalam bekas yg sesuai.. klau guna cup yg kecik2 tu lagi cute.
  4. Akhir sekali taburkan sedikit cranbery untuk hiasan..
  5. RUJUKAN: c=cup, ts=tea spoon, tbsp=table spoon.